3 redenen waarom een mondkapje in het OV zo belangrijk is

De basisregels tijdens ons nationale gevecht tegen Corona worden regelmatig aangepast, maar het mondkapje in het openbaar vervoer is altijd verplicht. Deze regel is in het leven geroepen om de verspreiding van het Coronavirus te vertragen en om het zo een halt toe te roepen. Het is bijzonder belangrijk dat iedereen zich aan deze regel houdt en dat je jezelf en anderen beschermt tegen het ziek worden. En ook al zijn de basisregels voornamelijk je eigen verantwoordelijkheid, het mondkapje in het openbaar vervoer was en is nog steeds een hele strenge regel. Hier lees je over drie redenen waarom dat zo is.

Een niet-medisch mondkapje

De eerste reden waarom de overheid zo streng is op mondkapjes in het openbaar vervoer is dat daar de niet-medische kapjes verplicht zijn gesteld. De reden daarvoor is dat de voorraad medische kapjes op orde moet blijven. Deze medische kapjes worden dagelijks gebruikt door medewerkers die in contact komen met Corona patiënten en die dus echt niet zonder kunnen. Met een niet-medisch mondkapje bescherm je jezelf niet tegen het oppakken van het virus, maar je kunt het dan niet meer overdragen. Doet iedereen dat, dan bescherm jij anderen en anderen beschermen jou.

Basisregels onmogelijk

Buiten het openbaar vervoer om zijn de basisregels geldig. Deze regels zijn bedoeld om de overdracht van het virus van persoon tot persoon lastiger te maken. Daarom moet je afstand houden, mag je geen handen schudden, moet je druktes vermijden, enzovoorts. In het openbaar vervoer is het veel lastiger om je aan de basisregels te houden. Je bevindt je in een kleine ruimte met soms een grote hoeveelheid mensen. Daarom zijn daar extra maatregelen nodig en het mondkapje maakt dan een onveilige situatie aanzienlijk veiliger.

Het OV moet open blijven

Een laatste reden waarom het belangrijk is om je gewoon aan de regels te houden, is dat kapjes de reden zijn waarop het openbaar vervoer weer is opengesteld. Zonder mondkapjes hadden we in deze tijden nooit gebruik kunnen maken van de bus, de trein, de metro of de tram. Het openbaar vervoer in Nederland is goed geregeld en een milieuvriendelijk, aangenaam en goed georganiseerd alternatief voor de auto. Het zou jammer zijn als dit weer dicht zou moeten. Doe daarom een mondkapje op voordat je je voertuig ingaat en je zorgt ervoor dat deze dienst beschikbaar kan blijven.

De mondkapjes regels

In het openbaar vervoer zijn niet-medische kapjes verplicht. Deze mag je ook zelf maken. Doe je mondkapje op voordat je je voertuig in stapt en weer af als je deze verlaat. Pak alleen de elastiekjes aan en gebruik je mondkapje maar voor één reis. Daarna gooi je hem weg of doe je hem in de was. Raak het stoffen gedeelte niet aan. Mondkapjes koop je op het station, bij de drogist, bij sommige supermarkten en online. Koop er een paar, zodat je altijd een aantal op voorraad hebt en je zo je voertuig in kunt stappen.