Kan cafeine helpen bij afslanken?

Er zijn maar weinig mensen die voor 100 procent tevreden zijn met het eigen lichaam. Een paar kilo eraf is voor bijna iedereen een aanlokkelijk vooruitzicht. Een dieet helpt, sporten versnelt het nog wat meer maar er zijn nog meer hulpmiddelen om dat kleine beetje extra te eraf te krijgen. Zo wordt er ook vaak gesproken over cafeïne. Heeft extra cafeine nemen voordeel als je wilt afslanken?

Cafeïne voor afvallen

Op de vraag of cafeïne effect heeft op gewichtsverlies is het antwoord volmondig Ja. Cafeïne heeft volgens onderzoeken een positief effect op het versnellen van het gewichtsverlies. Als je wilt afslanken dan is cafeïne één van de vele supplementen die je kunt nemen om nog sneller gewicht te verliezen. Het onderzoek is niet helemaal sluitend maar er is een relatie tussen cafeïne en afvallen. Dit komt mogelijk door het volgende:

Onderdrukken eetlust
Cafeine vermindert de eetlust waardoor je minder eet gedurende de periode dat het effectief is. Dit ervaart bijna iedereen die koffie drinkt om het hongergevoel weg te nemen.

Versnelde verbranding
Cafeine verhoogt de lichaamstemperatuur waardoor je meer calorieën verbruikt, ook in rust. Het verschil is niet groot, maar wel aanwezig.

Door alleen meer cafeine in te nemen verandert er niet veel. Het is meer bedoeld als hulpmiddel of als “extra”. Je moet nog steeds minder eten, meer sporten of deze twee combineren om significante resultaten te behalen. Wat dat betreft is het net als creatine; als je niet sport dan doet het maar weinig heb je er weinig aan voor spiergroei.

Waar zit het in?

Cafeine is te vinden in een groot aantal dranken waaronder koffie, tea, cola en energy drinks. Wat veel mensen niet weten is dat cafeine ook te vinden is in producten met cacao of chocolade. Uiteraard zijn deze producten niet bepaald geschikt om in te nemen als je aan het afvallen bent. Deze producten bevatten calorieën die je liever niet binnenkrijgt als je vet kwijt wilt. Cafeine is ook als supplement verkrijgbaar waarbij het aangeboden wordt in poedervorm of in pilvorm. Het cafeine supplement is populair onder sporters maar ook mensen die willen afvallen. Als je een afslankproduct koopt dan is de kans groot dat cafeine één van de werkzame ingredienten is.

Let op

Gebruik alleen de dosering zoals deze vermeld wordt op het etiket. Teveel cafeine kan tot bijwerkingen leiden zoals slapeloosheid, misselijkheid, verhoogde hartslag en een hogere bloeddruk. Bij hoeveelheden minder dan 400 mg ervaren de meeste gezonde volwassenen geen bijwerkingen.

Leave a Reply