Detox-dieet

Detox-dieet

Volgens het detox dieet wordt onze stofwisseling verstoord door de chemicaliën, die we naar binnen krijgen door onze voeding. Door langzamerhand af te vallen met onder meer biologische producten zoals groente en fruit en weinig dierlijk vet, zou het lichaam op een natuurlijke manier gaan ontgiften. Er zijn veelal goede wetenschappelijk onderzoeken verricht waarop het dieet advies op gebaseerd is. Alleen de voornaamste stelling, dat chemicaliën de stofwisseling verstoren is niet op wettenschappelijk onderzoek gebaseerd.

Die detox-dieet is gebaseerd op de opvatting dat wij via onze voeding chemicaliën die in lichaamsvet worden opgeslagen binnen krijgen. Chemicaliën zoals PCB’s, pesticiden en zware metalen (‘chemische calorieën’) de stofwisseling in de war schoppen. Veel mensen kunnen de vetvoorraad in hun lichaam hierdoor niet meer optimaal kunnen verbranden. Het drastisch afvallen verergert dit probleem, omdat er dan gifstoffen vrijkomen uit het lichaamsvet.

Het dieet richt zich meer op het maken van de juiste keuzes dan op het reduceren van de hoeveelheid calorieën, hierdoor krijg je het ‘natuurlijke mechanisme’ terug en blijf je op het juiste gewicht.

Het dieet helpt het lichaam met ontgiften door:

Koolhydraten: Geen gebak en koekjes en alle andere ‘junk’ hapjes meer.

Snack op fruit, rauwe groenten en/of voeg veel gestoomde groenten aan uw maaltijd keuzes voor een voldaan gevoel.

Verzadigde vetten: boter, margarine, alle gebakken voedsel, mayonaise en chips mogen niet genuttigd worden tijdens het ontgiften. U kunt gebruik maken van een beetje olijfolie of lijnzaadolie voor op je salades en gekookte groenten.

Additieven: Vermijd alle kunstmatige conserveringsmiddelen en additieven inclusief suiker. In feite, om het leven makkelijk te maken, vermijd alle bereide gerechten en verpakte voedingsmiddelen voor de duur van uw detox. Waar mogelijk kies dan voor biologische producten.

Kruid uw eten met veel knoflook en uien, beide groenten staan bekend om hun prachtige reinigende eigenschappen.

Drankjes: Vermijd thee, koffie, frisdranken, prik bevattende drankjes en 100% vruchtensap. In plaats daarvan, drink minimaal 2 liter water op kamertemperatuur gedurende de dag, plus paardebloem thee, kruidenthee, verdunde vruchtensappen (20%sap en 80% gefilterd water), en reiniging met appel cider azijn in warm water als je daar zin in heb.

Voedingssupplementen te slikken (vitamines)

Veel lichaamsbeweging.