Het proteïne dieet

Het proteïne dieet

Het proteïne dieet is al een lange tijd een populair dieet, dit dieet is ook wel bekend onder de naam het eiwitdieet. Dat in net onterecht, want het resultaat van een proteïne dieet zijn niet verkeerd. De populairste vormen van het proteïne dieet zijn het mayodieet, Hollywoordkuur en het scarsdale dieet. Tijdens dit dieet zult u veel eiwitten in vorm van zuivel, magere vlees, eieren innemen. Het is belangrijk om u strikt aan de regels te houden om echt het juiste resultaat te behalen.

Wis u dat ?

Het verstandig is om tijdens het proteïne dieet een goede multi vitamine te slikken.
Zo zullen eventuele tekorten aan mineralen en vitaminen vermeden.
Tegenwoordig gaat dit een stuk eenvoudiger. Een kuur van één, twee of drie weken met hoogstaande proteïne preparaten garandeert in bijna alle gevallen tot flink gewichtverlies. In de meeste gevallen zult u twee tot drie kilo per week afvallen. Door de vele keuze die het proteïne dieet heeft is het makkelijk om vol te houden. Zo kunt u lekkere shakes, eiwitshakes, repen en andere kant en klare producten eten. Het proteïne dieet is geschikt voor mensen die tussen de één en tien kilo willen afvallen. Wilt u echter meer dan tien kilo afvallen, kunt u dit dieet alsnog gebruiken maar dan als een vliegende start. Na zes weken zult u tussen de zes en vijftien kilo zijn afgevallen en kunt u het proteïne dieet combineren met een ander dieet.

Wat zijn de voordelen van het proteïne dieet ?

U krijgt niet snel een hongerig gevoel;
Het is makkelijk te volgen vanwege de kant en klare preparaten;
U verliest vetmassa, zonder dat er spiermassa verdwijnt;
U krijgt een gezondere uiterlijk door de hellende werken van proteïne op uw huis;
Met het proteïne dieet verliest u snel gewicht.

Hoe werkt het proteïne dieet

Dat het proteïne dieet werkt weet u nu wel, maar hoe werk het leggen wij u ook graag uit. Wanneer u de achtergrond van een dieet weet, zult u zich ook sneller aan de regels houden wat lijd tot een grotere kans van slagen.

Eiwitten zijn een belangrijke bestanddeel van onze voeding. Het is een bouwstof die voor een lichaam onmisbaar is. Daarnaast zorgen eiwitten, vetten en koolhydraten voor energie. In uw darmen en maag worden eiwitten afgebroken tot aminozuren die nodig zijn voor de opbouw van botten, organen, het zenuwstelsel, bloed en de spieren. Sommige aminozuren kunnen door het lichaam zelf worden geproduceerd, maar andere moeten worden toegevoegd door voedsel. Denk hierbij aan dierlijke producten zoals eieren, vlees, vis en zuivel.

Wie een te lage inname heeft van eiwit, zal zich hierdoor slapper gaan voelen en minder weerstand kunnen bieden tegen infectieziekten. In Westerse landen, zoals Nederland, komt het tekort aan eiwitten zelden voor, wij hebben eerder te veel eiwitten. Het proteïne dieet is bedoeld om veel eiwitten, weinig koolhydraten (suiker) en weinig vetten te eten. Het lichaam gaat op zoek naar andere energiebronnen, omdat het lichaam geen vetten of koolhydraten als brandstof heeft. Het lichaamsvet kan ook goed dienen als brandstof zal het lichaam overgaan naar het verbranden van deze vetten. Dit zal ongeveer 48 uur na het begin van het proteïne dieet starten. Bij deze omschakeling komen er calorieën vrij en komen er ketonen vrij. De ketonen kunnen gemeten worden door een staafje (ketostix) in de urine te houden. Wanneer het staafje verkleurt, dan betekend dat het proteïne dieet zijn werking doet. Het kan voorkomen dat u bij deze omschakeling wat slapjes begint te worden of last krijgen van hoofd- of spierpijn. Deze verschijnselen zijn normaal en zullen naar paar dagen verdwijnen. Belangrijk is om veel water te drinken zodat de afvalstoffen zo snel mogelijk het lichaam kunnen verlaten.

Voor wie is het proteïne dieet geschikt ?

Het proteïne dieet is te volgen voor mensen met een normale gezondheid. Bij twijfel is het verstandig om te overleggen met uw huisarts.

Voor wie is het proteïne dieet niet geschikt ?

Voor vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn;
Mensen jonger dan 18 jaar;
Mensen met een nieraandoening;
Mensen met leveraandoeningen.

Voor personen met diabetes type één of twee, is het aan te raden om met uw arts of verpleegkundige te overleggen.