Hoeveel eiwit per dag

Eiwitten zijn onmisbaar in ieder eetpatroon. Dit komt doordat het simpelweg voor verschillende processen in je lichaam gebruikt wordt. Als je er niet genoeg van binnenkrijgt dan ga je dit op de lange termijn merken. Je gezondheid gaat achteruit en als je sport nemen de prestaties snel af. Hoeveel eiwit je per dag moet eten verschilt per persoon. Er zijn hiernaast verschillende meningen en aanbevelingen over hoeveel je nu per dag moet eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt aangeduid als een hoeveelheid eiwit dat afhankelijk is van je gewicht. In de praktijk komt dit neer op 0.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.

Dit komt neer op het volgende:

• 60 gram eiwit per dag voor een ongetrainde man
• 50 gram eiwit per dag voor een ongetrainde vrouw

Aangezien het benodige aantal eiwitten voor iedereen anders is kun je niet zomaar uitgaan van deze hoeveelheden. Het juiste aantal eiwitten per dag is van tientallen factoren afhankelijk. Je gewicht is belangrijk maar ook je geslacht, leeftijd, activiteitsniveau, spiermassa, doel en nog veel meer. Als je bijvoorbeeld aan krachttraining doet dan kan het handig zijn om een eiwitshake te nemen. Voor een gemiddeld persoon is dit echter niet nodig. Waarschijnlijk krijg je bij de bovenstaande hoeveelheden niet te maken met tekorten maar toch is het verstandig om te berekenen hoeveel je dan wel moet eten. In het geval van eiwitten is het vaak beter om wat meer te eten en niet te weinig.

Waarom heb je eiwit nodig?

Voor het herstel en de opbouw van nieuwe cellen kun je niet zonder eiwitten. De eiwitten die je door middel van je voeding binnenkrijgt wordt gebruikt om spieren te onderhouden maar ook organen en huid. Eiwitten worden ook gebruikt voor een groot aantal hormonen in je lichaam. Het komt erop neer dat eiwitten voor veel lichaamsprocessen onmisbaar zijn en daarom is het belangrijk dat je er niet te weinig van eten. Zonder eiwitten is het simpelweg niet mogelijk om gezond te blijven. Een aantal van de eiwitten dat je lichaam nodig heeft kunnen door het lichaam zelf geproduceerd worden. Andere eiwitten moet het lichaam binnenkrijgen door middel van voedsel.

Als je het niet eet of drinkt dan kunnen de aminozuren niet vanzelf aangemaakt worden. De eiwitten waar je lichaam niet zonder kan heten essentiële aminozuren. Dit verschil is belangrijk om te begrijpen aangezien dit een onderdeel is van de kwaliteit van een eiwitbron. Een rijke eiwitbron voorziet in veel essentiële aminozuren terwijl er ook eiwitbronnen zijn met weinig essentiele aminozuren. Over het algemeen kun je het beste de rijke eiwitbronnen eten zoals eieren, vlees, vis en zuivelproducten. Als je dit doet, in de juiste mate, dan ben je goed op weg om te voldoen aan de dagelijks hoeveel eiwitten dat je lichaam nodig heeft.

Leave a Reply