Koolhydraatarm dieet

Wat is een Koolhydraatarm dieet ?

De term ” Koolhydraatarm dieet ” (ook wel ” low-carb dieet”) is een breed begrip en omvat veel populaire dieet soorten zoals Atkins, South Beach, Zone, Protein Power, Sugar Busters. Wanneer je onderzoek doet naar het Koolhydraatarm dieet wordt deze vaak op verschillende manieren gedefinieerd. Een verschil is de vraag of ze kijken naar de hoeveelheid koolhydraten in de voeding of het percentage van de calorieën uit koolhydraten. Een Koolhydraatarm dieet beperkt koolhydraten zoals granen, zetmeelrijke groente en fruit en legt de nadruk op eiwitten en vet. Er bestaan heel veel soorten Koolhydraatarm diëten, ieder heeft z’n eigen beperkingen op de soorten en hoeveelheden koolhydraten die je mag eten.

Doel

Een Koolhydraatarm dieet wordt in de meeste gevallen gebruikt in gewicht af te vallen. Sommige Koolhydraatarm dieten beweren dat ze andere voordelen voor de gezondheid hebben dan gewichtsverlies, zoals het verminderen van de risicofactoren die in verband worden gebracht met hart-en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, diabetes en het metabool syndroom. De meeste koolhydraten komen van nature voor in plantaardige voedingsmiddelen, zoals granen.

Levensmiddelen bestaan uit drie primaire macronutriënten, koolhydraten (of suikers), eiwitten en vetten. Koolhydraatarm betekent dat het percentage koolhydraat laag is. Hieronder staat wat voorbeelden;

Hoge koolhydraat 50-70%
Matige koolhydraat 40-50%
Lage koolhydraat 25 tot 39%
Zeer lage koolhydraat 0-25%

Het is gebruikelijk dat ieder dieet minder dan 50-60% koolhydraten ratio een Koolhydraatarm dieet wordt genoemd. Afhankelijk van iemands gevoeligheid voor koolhydraten, kan een matige ratio koolhydraten beter zijn dan een hoge koolhydraat ratio.Hoe lager de koolhydraat ratio, hoe hoger het vet en eiwit ratio. Over het algemeen heeft een Koolhydraatarm dieet de neiging om een eiwitrijk dieet te zijn.

Hoe Koolhydraatarm diëten werken ?

Uw lichaam gebruikt koolhydraten als haar belangrijkste brandstof. Suikers en zetmeel worden afgebroken tot enkelvoudige suikers tijdens de spijsvertering. Ze zijn dan geabsorbeerd in de bloedbaan, waar ze bekend als bloedsuiker (glucose). Een deel van deze glucose wordt gebruikt door je lichaam voor energie, brandstof al uw activiteiten, of het nu gaat voor een joggen of gewoon ademen. Extra glucose wordt opgeslagen in je lever, spieren en andere cellen voor later gebruik of wordt omgezet in vet.

De drastische beperking van het inname van koolhydraten tot slechts een fractie van de normale eetgewoonte, gaat het lichaam in een andere metabole toestand verkeren, genaam ketose, waar het lichaamvet verbrand wordt voor brandstof. Koolhydraten worden normaal gesproken door het lichaam verbrandt voor brandstof, welke tevens ook de belangrijkste bron van brandstof voor het hart, de hersenen en andere organenen. Als je in de staat van ketose zit, krijg je energie uit kleine koolstof fragmenten genaamd ketonen. In deze staat heb je minder honger en eet je hierdoor dus ook minder dan normaal.

Als gevolg, veranderd je lichaam van een koolhydraat-verbrandingsmotor in een vetverbrandende motor. Normaal gesproken zijn het de koolhydraatrijke levensmiddelen die als primaire energiebron van het lichaam fungeren, bij de Koolhydraatarm dieet fungeren je vetreserves als energiebron. De vermeende resultaat is gewichtsverlies.
Waarom zou je een Koolhydraatarm dieet volgen?
U kunt ervoor kiezen om een ​​low-carb dieet te volgen omdat u:

Uw algehele eetgewoonten wil veranderen

Een dieet wil dat bepaalde koolhydraten beperkt waardoor u gewicht gaat verliezen.

Gemeenschappelijke voedsel bronnen van natuurlijk voorkomende koolhydraten zijn onder meer:

Fruit
Groenten
Melk
Noten
Korrels
Zaden
Peulvruchten

Typisch menu voor een Koolhydraatarm dieet

In het algemeen richt een Koolhydraatarm dieet zich op eiwitten, inclusief vlees, gevogelte, vis en eieren, en sommige zetmeelloze groenten. Een Koolhydraatarm dieet sluit in het algemeen de meeste granen, bonen, fruit, brood, snoep, pasta’s en zetmeelrijke groenten, en soms noten en zaden uit. Sommige Koolhydraatarm dieten staan bepaalde vruchten, groenten en volle granen toe. Een dagelijkse limiet van 50 tot 150 gram koolhydraten is typisch voor een Koolhydraatarm dieet. Sommige Koolhydraatarm dieet verbieden koolhydraten tijdens de eerste fase van het dieet en verhogen geleidelijk het aantal toegestane koolhydraten.

Wat zijn de risico’s verbonden aan eiwitrijke, Koolhydraatarm dieet ?

Hoge eiwit, kan Koolhydraatarm dieet leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, waaronder:

Nierinsufficiëntie (nierfalen); Het consumeren van te veel eiwit legt een druk op de nieren, welke een persoon vatbaar voor nierziekte kan maken.
Hoog cholesterol; Het is bekend dat eiwitrijke diëten (bestaande uit rood vlees, volle zuivelproducten en andere vetrijk voedsel) verbonden zijn met hoog cholesterol. Studies hebben verbanden aangetoond dat een hoog cholesterolgehalte tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart-en vaatziekten, beroertes en kanker heeft.
Osteoporose en nierstenen; Eiwitrijke diëten hebben ook aangetoond dat mensen grote hoeveelheden calcium in hun urine uitscheiden. Gedurende een langere tijd kan deze verhoging risicovol zijn en leiden tot osteoporose en nierstenen.
Ongezonde metabole toestand (ketose); Koolhydraatarm dieet kan het lichaam in een gevaarlijke metabole toestand sturen genaamd ketose, omdat je lichaam vet verbrandt in plaats van glucose voor energie. Tijdens ketose, vormt het lichaam stoffen die bekend staan als ketonen, wat kan leiden tot het slecht functioneren van organen en leiden tot jicht, nierstenen, of nierfalen. Ketonen kunnen iemands eetlust ook onderdrukken en leiden tot misselijkheid en slechte adem. Ketosis kan worden voorkomen door het eten van ten minste 100 gram koolhydraten per dag.