Waar moet je op letten bij gebruik van maaltijd vervangende repen?

In elke supermarkt vind je tegenwoordig een breed scala aan maaltijd vervangende noten repen en mueslibars. Maar geen enkele reep is gelijk, niet in de prijs, niet in de smaak en niet in voedingswaarde. Het is soms lastig te bepalen welke repen nou eigenlijk goed voor je zijn. Om je hierbij te helpen hebben we vier tips waar je op kunt letten voor je op een rij gezet.

Zoek naar ingrediënten met natuurlijke producten

Het zal geen verassing zijn dat de beste en meest gezonde repen, de repen zijn die voornamelijk bestaan uit natuurlijke producten en ingrediënten zoals; gedroogd fruit, eiwitten en noten. Wanneer je bij het lezen van de ingrediënten in staat bent te lezen wat er precies in de reep zit en alles komt je bekend voor, dan is dit in de meeste gevallen een goed teken en de beste keus. Tip: ik vond hier lekkere chocolade dieet maaltijdrepen.

Let op extra toegevoegde suikers

Wanneer je meer op de etiketten en ingrediënten gaat letten, zul je zien dat er in veel notenrepen nogal wat suikers zijn verwerkt. Wanneer er cacao, chocolade of fruit in de reep verwerkt is dan is het suikergehalte uiteraard hoger, wat niet per se slecht hoeft te zijn, maar met extra toegevoegde suikers mag de smaak dan misschien beter worden, gezond is het zeker niet! Let er dus goed op dat de suikers in de reep slechts natuurlijke suikers zijn. Handige tip is vaak, dat in het geval van een lang ingrediënt op de verpakking dit vaak een slecht voorteken is. Maaltijd vervangende repen zijn niet bedoeld als snack of snoep. Maaltijd repen zijn vaak onderdeel van complete afslankpakketten zoals deze van Be-Slank.

Let op proteïne waardes en energielevels

Wanneer je goed let op de toegevoegde suikers in de repen en proteïne en eiwitten verkiest boven suikers, is het ook belangrijk om goed te letten op de hoeveelheid proteïne en energie in de reep. Wat je nodig hebt is vaak erg persoonlijk en bovendien afhankelijk van het moment van de dag en je planning voor die specifieke dag. Het beste kun je repen met een hogere proteïne en energiewaarde vroeg of halverwege de dag eten, zodat je er de rest van de dag van profiteert. Wanneer je een reep als tussendoortje neemt of een snack voor ‘’s avonds op de bank dan doe je er goed aan om te zorgen dat deze lager is in proteïne en eiwit waardes, zodat de reep geen tegendraads effect bereikt en je lichaam wellicht niet de kans krijgt om dit te verbranden.

Geef de voorkeur aan ‘echt’ eten

Er zit zeker verschil in kwaliteit met betrekking tot de gezondheid van de verschillende maaltijd vervangende repen die er op de markt zijn. Er is niks mis mee om af en toe een reep te eten, maar over het algemeen is het nog altijd het beste voor je lichaam, om gewoon voedsel te eten. Wanneer je graag wil eten met meer proteïne en eiwitten, zijn er voldoende alternatieven, zoals; kwark, noten en kip. Ook voor veganisten en vegetariërs zijn er diverse opties zoals bijvoorbeeld; quinoa, humus, zwarte bonen, bruine rijst en tofu. Deze natuurlijke producten geven je dezelfde of betere voedingswaarden en zijn stukken gezonder. Wanneer je het lastig vindt om makkelijke snacks of snel voedsel te maken, probeer dan eens gekookte eieren, ongezouten noten of Griekse yoghurt als tussendoortje of verwerk het in je maaltijden.

Leave a Reply