Steeds meer kinderen lijden aan overgewicht, hoe kunnen we dit tegengaan?

Uit onderzoek bleek al eerder dat kinderen die de neiging hebben om op te groeien tot dikke volwassenen, ook een grotere kans hebben op ziektes zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen. Een goed begin op het gebied scheelt hier dus letterlijk het halve werk. Maar waar te beginnen?

 

Het lijkt niet altijd eenvoudig om uw kind het gezonde pad op te krijgen. Het een jengelend kind aan je been zul je je al snel doen besluiten om het dan toch maar die zak snoep te geven om even wat rust aan het hoofd te hebben. En een snoepje op zijn tijd kan heus geen kwaad. Het probleem is dat veel van dit soort zoethouders een gewoonte gaan worden om het gewenste gedrag te krijgen (een rustig kind). Maar het is juist de kunst om een goede balans te vinden. Laten we wat tips geven.

Gedraag je als rolmodel

Als ouder ben je het voorbeeld voor je kind. Het kind zal veel van je eetgedrag kopiëren. Een gezond eetpatroon zal door het kind als gewoon worden gezien. Zorg binnen je gezin dus voor maaltijden met voldoende vezels en vitaminen en mineralen. Denk hierbij aan brood en groente en fruit. Om het jezelf makkelijker te maken kun je jezelf bijvoorbeeld abonneren op een groente en fruitpakket. Het zal je dwingen om bepaald eten in het maaltijdpatroon op te nemen. Het leuke van de maaltijdboxen is dat je er vaak ook suggesties bij krijgt, wat je met de ingrediënten in de box kan maken. Op deze manier kun je je gezin gezonde en biologische maaltijden voorschotelen. Terwijl je dan zelf gelijk als rolmodel het goede voorbeeld geeft.

 

Toegevoegde suikers

Wanneer je kinderen hebt zullen snoepjes echter altijd op de loer liggen. En dat geeft niets. Maar beperk de inname hiervan. Want snoep bevat veel toegevoegde suikers. Aan de gewone suikers uit zoals in fruit en het zit ook in groente en aardappelen. Suikers worden door het lichaam omgezet in glucose en ze dient als energiebron. Belangrijk dus, maar wel met mate. Over energie gesproken, dit brengt ons bij nog een belangrijk advies tegen overgewicht, namelijk bewegen.

Bewegen, bewegen, bewegen!

Kinderen bewegen graag en dit is goed. Het misverstand bestaat dan ook vaak dat kinderen met meer gewicht ook meer moeten bewegen dan de slankere kinderen. Dit is niet waar. Kinderen met een steviger gewicht verbranden van nature al meer gewicht. Het is dus vooral zaak om het kind een eetpatroon te geven waardoor het aantal calorieën binnen de norm blijft zodat het lichaam de verbranding wel aankan. Benieuwd naar de hoeveelheid calorieën, op de website van het voedingscentrum kun je via de caloriechecker precies zien hoeveel er in een bepaald product zit. Je kunt op deze manier op een makkelijke manier bijhouden wat er allemaal aan calorieën binnenkomt. Zorg er verder voor dat de kinderen ook 60 minuten per dag bewegen. En dan heb je de eerste goede stappen naar een gezonder leven al gezet.

Tot slot: Geef kleine porties en veel slaap

Geef kinderen kleine porties. En vraag daarna of het nog meer honger heeft. Je zorgt er op deze manier voor dat ze hun bordje kunnen ‘overzien, je geeft ze dus het gevoel dat ze aankunnen wat ze gegeven wordt. Dit helpt ook goed als er bij het kind enige weerzin tegenover de maaltijd is ontstaan. Zorg er naast het eten voor dat het kind voldoende slaapt. Slaap is een goede remedie voor overwicht. Neem hierbij wel in acht dat het kind ook de tijd heeft gehad om het eten via beweging en activiteiten te kunnen verbranden natuurlijk!

 

Succes met de tips! Dat we er allemaal maar een stuk gezonder op mogen worden.

 

Leave a Reply