Tips bij het gebruik van collageen-eiwit

Collageen proteïne is super populair geworden, maar wat moet je weten over collageen en welke bijwerkingen kan het hebben? Dit artikel geeft tien nuttige tips voor het toevoegen van collageen-eiwit aan je dieet.

Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in het menselijk lichaam. Collageen is verantwoordelijk voor de gezondheid van ons haar, huid, nagels, bloedvaten, spijsverteringsstelsel, en het bewegingsapparaat. Collageen geeft onze huid elasticiteit en helpt de huidcellen te vernieuwen. Het is ook waar onze gewrichten en pezen van gemaakt zijn, waardoor het essentieel is voor het verbinden van onze botten en ons in staat stelt veilig te bewegen.

Collageen bestaat uit 19 aminozuren, de zogenaamde “niet-essentiële” aminozuren. Normaal gesproken produceert ons lichaam deze aminozuren zelf. Onze moderne levensstijl – inclusief constante stress en ziekte en een ongevarieerd dieet – remt echter de productie van deze aminozuren. Daarom kan een supplementatie met collageen de gezondheid van je botten, huid, darmen en bloedvaten behouden.

Als je erover denkt om collageen toe te voegen aan je dieet of supplementen, zijn er een aantal dingen die je moet weten. Overleg met je arts om te kijken of het wel goed voor je is.

Schalen met roze en witte poeders en witte capsules op een aanrecht

Er zijn verschillende bronnen en soorten collageen

Collageen, een onoplosbaar eiwit dat in het lichaam van dieren wordt aangemaakt, is het belangrijkste bestanddeel van bindweefsel en kraakbeen. Het wordt ook in grote hoeveelheden aangetroffen in spierweefsel, waar het bijdraagt tot de elasticiteit van de spieren.

Commercieel collageeneiwit is meestal afkomstig van koeien, hoewel je nu ook bronnen uit vis kunt vinden. Collageen wordt gewonnen door kraakbenig dierlijk materiaal zoals botten, bindweefsel en huid te koken. Daarom is collageen-eiwit niet geschikt voor mensen die een strikt vegetarisch of veganistisch dieet volgen, en voor mensen die koosjer zijn.

Er zijn verschillende soorten collageen die je kunt gebruiken.

Collageen poeder

Collageen is op dit moment erg populair. Je zult waarschijnlijk huidverzorgingsproducten zien die de voordelen van plaatselijk collageen aanprijzen, maar de moleculen van plaatselijk collageen zijn te groot om door de huid opgenomen te worden. Je beste kans om de voordelen van collageen te krijgen is collageen uit de voeding, omdat het gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen. Er zijn verschillende soorten collageen supplementen die je kunt proberen.

Tip: Vis Collageen Poeder versus Runder Collageen | Verschil, Voor-, Nadelen

Collageenpeptiden en gehydrolyseerd collageen

Deze vorm van collageen is wat je het vaakst ziet in de kuipjes of blikjes in de schappen van natuurvoedingswinkels. Producten met het label “peptiden” of “hydrolysaat” zijn hetzelfde product, gemaakt door het verwerken van collageen-eiwit door middel van hydrolyse. Deze vorm schijnt de meest biobeschikbare vorm van collageen voor ons lichaam te zijn.

Collageenpeptiden zijn ook geurloos, smaakloos, en lossen op in warme of koude vloeistoffen waardoor ze ideaal zijn om toe te voegen aan je dagelijkse maaltijden. Veel mensen voegen collageenpeptiden toe aan hun kopje koffie ’s ochtends.

Marine collageen

Marine collageen is een vorm van gehydrolyseerd collageen gemaakt van de schubben en graten van vis en is rijk aan Type 1 collageen, dat is de meest voorkomende vorm van collageen in je lichaam. Het is ook licht verteerbaar.

Dit zijn gewoon capsules gevuld met collageen proteïne. Je kunt voor deze kiezen als je geen collageenpeptiden aan je drankjes of voedsel wilt toevoegen.

Tip: https://niche4health.com/collageen-tabletten/

Collageen is geen compleet eiwit

Collageen kan een goede bron van eiwit zijn voor degenen die niet strikt vegetarisch, veganistisch, of koosjer zijn. Qua volume is collageen bijna puur eiwit, hoewel het geen compleet eiwit is. Een eetlepel collageen bevat ongeveer 6-7 gram eiwit, dat snel in de bloedbaan wordt opgenomen.

Leave a Reply