Tips voor een gezond eetpatroon

Gezond eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met een paar simpele tips kun je al een heel eind komen. In deze blog geven we je wat handvatten om een gezond eetpatroon te ontwikkelen!

Eet voldoende groente en fruit

Het klinkt cliché, maar het is waar: groente en fruit zijn ontzettend belangrijk voor een gezond eetpatroon. Probeer daarom bij iedere maaltijd groene en/of fruit te eten. Maak bijvoorbeeld een lekkere salade voor de lunch, of voeg wat extra groente toe aan je avondmaaltijd. Ook kun je fruit toevoegen aan je ontbijt, bijvoorbeeld in de vorm van een smoothie.

Kies voor volkoren producten

Volkoren producten zijn een goede bron van vezels en geven je een verzadigd gevoel. Kies daarom voor volkorenbrood, pasta en rijst in plaats van de witte varianten. Hetzelfde geldt voor ontbijtgranen en crackers: ga voor volkoren producten voor een gezonde start van de dag.

Drink voldoende water

Water is ontzettend belangrijk voor je lichaam. Het houdt je gehydrateerd en zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Zorg daarom dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Als je het lastig vindt om genoeg te drinken, kun je bijvoorbeeld een flesje water meenemen en deze gedurende de dag leegdrinken.

Geniet met mate

Een gezond eetpatroon betekent niet dat je nooit meer mag genieten van iets lekkers. Simpele cocktails en budgetwijnen kunnen bijvoorbeeld best, zolang je het maar met mate doet. Kies voor een alcoholvrije cocktail of beperk je alcoholgebruik tot één glas per dag. Hetzelfde geldt voor snacks en snoep: geniet ervan, maar doe het met mate.

Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

Een andere belangrijke tip voor een gezond eetpatroon is het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen. Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel toegevoegde suikers, zout en vet en weinig voedingsstoffen. Kies daarom liever voor verse en onbewerkte voedingsmiddelen, zoals groente, fruit, noten, zaden, volkoren granen en eiwitrijke producten zoals vis, kip, tofu of peulvruchten. Op deze manier krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen die je nodig hebt voor een gezond en gebalanceerd dieet.

Leave a Reply