Wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?

Fysiotherapie en manuele therapie zijn twee verschillende soorten therapie waar men gebruik van maakt wanneer zij lichamelijke klachten hebben of deze willen voorkomen. In dit artikel lees je meer over het verschil tussen een fysiotherapeut en een manueel therapeut en wat de werkzaamheden zijn van deze therapeuten. 

Wat is een fysiotherapeut?

Wanneer je bepaalde klachten hebt aan je lichaam kun je naar een gespecialiseerde therapeut gaan, deze therapeut kan jou helpen herstellen of jouw klachten verminderen. Er zijn veel verschillende soorten therapeuten maar voor pijnklachten, verminderde mobiliteit of andere fysieke klachten kun je terecht bij een fysiotherapeut of een manueel therapeut. 

Fysiotherapie en manuele therapie zijn niet hetzelfde, sommige mensen denken dit echter wel. De kans is groot dat je zelf wel een bij een fysiotherapeut bent geweest of er van hebt gehoord. Een fysiotherapeut is iemand die je kan helpen bij het verminderen of voorkomen van klachten aan je lichaam, dit doet een manueel therapeut ook maar net op een andere manier. 

Een fysiotherapeut behandelt vaak mensen die moeten revalideren na een ongeval of operatie. De fysiotherapeut maakt voor deze behandelingen vaak gebruik van bepaalde apparaten en bepaalde oefeningen die patiënt thuis moet uitvoeren. Er zijn fysiotherapeuten gespecialiseerd in allerlei gebieden, zoals sportfysiotherapie, kinderfysiotherapie, psychosomatische fysiotherapie en dus manuele therapie.

Werkzaamheden van een manueel therapeut

Manuele therapie is een gespecialiseerd gebied van fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan na de opleiding fysiotherapie zich specialiseren in verschillende gebieden, een van die gebieden is manuele therapie. Een manueel therapeut is dus ook altijd een fysiotherapeut, maar dit geldt niet automatisch andersom. Deze opleiding die je als toekomstig manueel therapeut volgt duurt drie jaar. 

Een manueel therapeut is vaak gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan de wervelkolom en gewrichten. Klachten waarbij een manueel therapeut vaak wordt ingeschakeld zijn hoofd- en nekpijn, klachten in de rug, heupklachten en schouderklachten. Een manueel therapeut kan bepaalde klachten manipuleren of mobiliseren. Het manipuleren van klachten noemt men ook vaak ‘kraken’, de manueel therapeut kan op een veilige manier het lichaam van iemand manipuleren waardoor dit deel van het lichaam weer correct komt te staan. 

Leave a Reply